Pasívny dom – Pod Pajštúnom

Pohľad na juhozápadnú terasu

Pasívny dom – Pod Pajštúrom

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na spracovanie návrhu novostavby rodinného domu. Stavebný pozemok sa nachádza v blízkosti Stupavy okres Bratislava. Z parcely pozemku je priamy výhľad na najvyšší okolitý vrch „pod Pajštúnom“. Požiadavkou klienta bola príprava štúdie bungalovu rodinného domu s aplikáciou aktívneho a pasívneho získavanie tepla a úspory energií. Prioritou na vypracovanie bola nenáročnosť o starostlivosť samotnej stavby s využitím prírodného materiálu. Dom je navrhovaný pre trojčelnú rodinu, s dvoma dospelými dcérami. Základnou myšlienkou bolo čo najväčšie využitie pasívnych slnečných ziskov. Od toho sa vyvíjal celkový tvar domu s otvorením juhovýchodnej strany, kde sú orientované spálne a juhozápadnej strany, kde je situovaná obývacia izba s kuchynskou časťou a jedálenským kútom. Nakoľko klientku radi navštevujú priatelia a trávia čas spoločným varením, otvorená dispozícia spoločnej kuchynskej časti a obývacej miestnosti s prechodom na terasu ju potešila.
Bungalov je rozdelený na dva pomyselné celky a to dennú a nočnú časť.

Dispozičné riešenie:

Denná časť:

Vstup do zádveria je orientovaný na severozápadnú časť a je vybavený vstavanou šatníkovou skriňou. Zo zádveria sa dostaneme do obývacej, jedálenskej a kuchynskej časti. Kuchynská časť je orientovaná na ľavej strane od vstupných dverí. Na strane steny sú navrhnuté úložné priestory na kuchynský riad a potraviny. Varná časť bude situovaná na kuchynskom ostrovčeku s následným prepojením na jedálenskú časť a obývaciu zónu. Zázemie kuchyne dotvára špajza, vedľa ktorej je umiestnená práčovňa a žehliareň. Cez ňu sa dostaneme do technickej miestnosti, kde bude umiestnená rekuperačná jednotka, jednotka na prípravu teplej a úžitkovej vody, s prepojením na slnečné vákuové kolektory.

Nočná časť:

Prvé dve spálne sú určené pre dcéry, ktoré majú spoločnú kúpeľňu a samostatný šatník na uloženie sezónach vecí. Vzájomne sú prepojené chodbou presvetlenou dvoma stropnými svetlíkmi. Na samotnom konci sa nachádza súkromný priestor pre klientku, ktorý je vybavený spálňou, vlastnou kúpeľňou a pracovňou s výhľadom na vrch „Pajštúr“.