Rekonštrukcia rodinného domu – Humenné

Rekonštrukcia rodinného domu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom o vypracovanie návrhu rekonštrukcie rodinného domu v Humennom. Jedná sa o dvojpodlažný dom čiastočne zapustený v svahu. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza denná a nočná časť, ktorá je tvorená obývacou izbou, kuchyňou, spálňou, kúpeľňou, toaletou a dvoma detskými izbami. V podzemnom podlaží je to technické zázemie (technická miestnosť, práčovňa, dieľna), posilňovňa s príslušnou toaletou a sprchovacím kútom. Požiadavkou klienta bolo vytvorenie návrhu moderného rodinného domu, vytvorením terasy s priamym prechodom do záhrady. Ideový návrh Základná výrazná zmena sa udeje pri zmene jestvujúcej dvojúrovňovej strechy s vyvýšenou atikou z troch strán, ktorá sa  nahradí pultovou strechou, nakoľko v prvom nadzemnom podlaží chýba stužujúci veniec. Absencia venca sa prejavila pri vzniku trhlín na obvodovej stene. Pultová strecha je navrhnutá s minimálnym presahom strešného plášťa. Okenné konštrukcie sa opticky zväčšia, s čo najväčším využitím polohy jestvujúcich otvorových konštrukcií. Dvojkrídlové vchodové dvere sa nahradia dverami s bočným... Čítaj ďalej »

Wellness rekreačnej chaty – Bindt

Pohľad na čelnú fasádu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená bývalým klientom na spracovanie ideovej vízie zmeny kôlne na multifunkčný prístrešok s wellness časťou. Nakoľko klient si rekonštrukciou garáže a prístavby vytvoril modernú dielničku s kôlňou, pôvodná stavba stratila svoje opodstatnenie. Preto sa rozhodol vybudovať miesto s možnosťou prestrešeného ohniska za účelom opekania, grilovania a víkendového rekreovania. Informácie o stavbe: Lokalita: Obec Hnilčík, časť Bindt Druh stavby: Murovaná stavba Nadmorská výška: 640 m n. m. Podlahová plocha:  m² Dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie ideovej vízie vytvorenie súkromia a optické oddelenie od susedov optický kontakt s prírodou Architektonické riešenie: Jestvujúca stavba slúžila ako kôlňa, kde našou myšlienkou je otvoriť ju a prepojiť s prírodou, ale natoľko aby vytvárala aj dostatočne súkromie. Stavba ma obdĺžníkový tvar a je predelená nosnou stenou, ktorá ju delí na dva časti. Väčšia časť (ľavá) je navrhnutá ako miesto na grilovanie a opekanie, kde novovybudovaný gril sa napojí na jestvujúci komín. Pravá... Čítaj ďalej »

Interiér viacgeneračného domu

Celkoví pohľad na obývaciu zónu Čítaj dalej »

Klient nás zavolal do viacgeneračného trojposchodového domu, kde riešeným priestorom malo byť najvyššie podlažie s možnosťou vybudovania samostatnej bytovej jednotky so spoločným výstupným schodiskom. Priestor slúžil ako nočná časť pre najmladšiu generáciu s vlastnou kúpeľňou. Požiadavkou klienta bol moderný vzhľad, s pastelovo ladenou farebnou škálou stien určený pre dve osoby. Riešený interiér sa týkal obývacej izby, chodby, spálne, kuchyne a pracovne. Vstupná chodba: Vstupnú chodbu tvorila podesta schodiska, ktorá sa oddelí od schodiskového priestoru posuvným dverným zaskleným systémom. Chodba slúži ako centrálny vstup, ktorý prepája jednotlivé miestnosti. V ľavej časti od výstupného schodiska je navrhnutá drevená polička, ukotvená do steny na odkladanie kľúčov a drobností. Osvetlenie miestností bude zabezpečené štvorcovým stropným svietidlom. Steny sú navrhnuté v svetložltom odtieni, ktoré farebne prepájajú jednotlivé miestnosti. Vo všetkých miestnostiach je navrhnutá drevená plávajúca podlaha. Jestvujúce zárubne sa nahradia novými drevenými zárubňami s dverným krídlom a presklenou výplňou. Obývacia izba: Je to najväčšia izba... Čítaj ďalej »

Rekonštrukcia Spoločenskej sály – obec Dravce

Pohľad na montovanú oceľovú stužujúcu konštrukciu Čítaj dalej »

Informácie o stavbe: Lokalita: Obec Dravce Druh stavby: Murovaná z pieskovcového kameňa Nadmorská výška: 648 m n. m. Orientácia: Vstup do budovy z juhovýchodnej strany Podlahová plocha: 184,27 m² Vetranie: Prirodzené oknami Zdroj: Akumulačné elektrické pece Predpokladaný dátum rekonštrukcie: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie projektu na stavebné povolenie klient obec Dravce mal požiadavku na výmenu stropnej konštrukcie v spoločenskej sále, s čo najmenšími zásahmi do nosnej konštrukcie objektu výmenu podlahy pod jestvujúcim pódiom osadenie nového pódia zachovanie jestvujúcej keramickej dlažby Architektonické riešenie: Budova bývalého liehovaru je situovaná v obci Dravce, v okrese Levoča, v katastrálnom území Draviec. Budova bývalého liehovaru je typickou ukážkou jednoduchých výrobných stavieb, ktoré boli v Spišskom regióne na rozhraní 19. a 20. storočia bežne stavané aj v pomerne malých obciach. Situovaná je pri obecnej ceste, približne 400 m východne od kostola. Osadená je kolmo k ceste, do zvažujúcej sa stráne. Architektonický ráz jestvujúcej časti objektu sa po... Čítaj ďalej »

Obnova bytového domu – SVB Čergov

Pohľad na čelnú fasádu Čítaj dalej »

Informácie o stavbe: Lokalita: Spišská Nová Ves, lokalita Tarča, SVB Čergov Druh stavby: Panelový bytový dom Nadmorská výška: 560 m n. m. Orientácia: Vstup do budovy z juhozápadnej strany Podlahová plocha: 3 685,87 m² Obostavaný objem: 10 689,04 m³ Vetranie: Prirodzené oknami Zdroj: Centrálna kotolňa na prípravu TUV Predpokladaný dátum rekonštrukcie: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie projektu na stavebné povolenie investor žiadal technicky prepracovanejšiu dokumentáciu, nakoľko bude žiadať podporu cez fondy EÚ tri varianty farebného riešenia fasády tepelno-technické posúdenie obalových konštrukcií Architektonické riešenie: Predmetom projektového riešenia je obnova bytového domu na ulici Topoľová v Spišskej Novej Vsi. Obnova spočíva v odstránení systémových porúch celoplošným zateplením obvodového plášta a strechy objektu, osadenia nových balkónových zábradlí a výmeny vstupných vchodových dverí, za účelom zlepšenia jeho energetickej náročnosti a predĺženia jeho stavebno-technickej životnosti. Vstupné priečelie objektu je orientované na juhozápad a v blízkosti celého objektu je udržiavaná parková zeleň, ktorá čiastočne tieni fasáde. Budova... Čítaj ďalej »

Návrh interiéru mezonetového bytu

Pohľad na akvárium Čítaj dalej »

Ako čerstvý majiteľ nás klient  zavolal do mezonetového bytu nachádzajúcom sa v panelovom dome, s prosbou návrhu zmeny vstupnej chodby s výstupným schodiskom a obývacej časti, ktorej súčasťou malo byť aj mohutné akvárium. Vstupná chodba: Základnou myšlienkou bolo navrhnúť schodisko, ktoré by opticky nepôsobilo robustne a obmedzujúco, ale priestor by pojímalo (prepájalo) s pocitom vzdušnosti. Preto sme sa rozhodli dané schodisko navrhnúť ako samonosné, upnuté zľava do nosnej steny prostredníctvom bočnice, ktorá prenáša väčšiu časť zaťaženia do nosného múru. Zábradlie je navrhnuté tyčové s vrchným dreveným madlom osadeným na nerezových stĺpikoch. Pod schodiskom je navrhnutá vešiaková stena so zaveseným botníkom a držiakom na dáždniky. Oproti nej je situované zrkadlo, umiestnené medzi dvojicou kúpeľňových dverí. Stropné trámy budú pri vstupe do bytu čiastočne zakryté sadrokartónom s osadenými bodovými svetlami s chrómovým olemovaním. Obývacia izba: Hlavnú dominantu obývacej izby tvorí mohutné akvárium, umiestnené pri nosnom múre. Kvôli jeho veľkej hmotnosti mohlo byť... Čítaj ďalej »

Návrh interiéru rodinného domu – Košice okolie

Pohľad na relaxačnú zónu Čítaj dalej »

Klient nás zavolal do zrekonštruovaného rodinného domu, kde riešeným priestorom malo byť prvé nadzemné podlažie. Daný priestor prešiel skoršou rekonštrukciou, no nastal čas zmeny. Riešeným priestorom bola spoločenská “obývacia” izba, spálňa a detská izba, ktorá zmení svoju funkciu na pracovňu. Klient nemal jasnú predstavu aký štýl pracovne sa k nemu hodí, ale s manželkou sa spolu zhodli, že spálňa bude ladená do fialovej farby a podlahy v celom podlaží budú jednotné. Spoločenská izba má slúžiť na občasné stretnutie rodiny počas sviatkov, osláv a na jej tvorbu sme mali voľnú ruku. Pracovňa: Požiadavkou klienta pri návrhu pracovne bolo vytvorenie dostatočne veľkého úložného priestoru na dokumenty a knihy. Pracovňa je ladená do anglického štýlu s prevládajúcou kombináciou masívneho dreveného nábytku a otvorených policových skríň. Pôvodné jednokrídlové vstupné dvere do pracovne sa vybúrajú a nahradia dvojkrídlovými so smerom otvárania do pracovne. Po vstupe sa na ľavej strane nachádza policový systém so zabudovaným výduchom... Čítaj ďalej »

Návrh kuchynskej linky v bytovom dome

Pohľad na varnú zónu a zónu na umývanie Čítaj dalej »

Klient nás oslovil so žiadosťou vypracovania návrhu kuchynskej linky so zameraním na funkčnosť, praktickosť, jednoduchý vzhľad a pritom moderný design. Jestvujúca kuchynská linka bola umiestnením a tvarom v poriadku, ale chýbali jej pracovné miesta na prípravu a servírovanie jedla. Na linke boli vyložené zbytočné spotrebiče, ktoré svojou veľkosťou uberali už aj tak z malej pracovnej plochy, preto sa v návrhu uvažovalo so zabudovanými spotrebičmi a skrinkami s plnými výsuvmi pre uskladnenie kuchynského riadu a potravín. Kuchynská linka s jedálenskou časťou Navrhnutá kuchynská linka je typu paralelnej kuchyne, kde sa na pravej strane nachádza potravinová policová skriňa s troma zásuvkovými výsuvmi, chladnička a dodatočná pracovná plocha s úložným priestorom na kuchynské hrnce. Pri návrhu sa myslelo aj na možnosť, že chladnička (ktorá je samostatne stojaca) sa neskoršie vymení za vstavanú s tým, že sa na danom mieste dobuduje ďalšia skriňa, ktorá bude korešpondovať s potravinovou. Na ľavej strane sa nachádza zóna... Čítaj ďalej »

Zvýšenie energetickej efektívnosti SOŠD

Pohľad na čelnú fasádu Čítaj dalej »

Štúdia na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov pre vzdelávanie bola vyhotovená pre Košický samosprávny kraj VUCKE. Cieľom štúdie bolo navrhnúť vhodnú technológiu, ktorá by nahradila neefektívny systém vykurovania a tým šetrila náklady a životné prostredie. Jedná sa o komplex budov Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi. Komplex budov prešiel v roku 2010 kompletnou rekonštrukciou obalových konštrukcií, obnovy sociálnych zariadení a rekonštrukcie bazéna. Tento komplex už využíva v čiastočnej miere obnoviteľné zdroje prostredníctvom slnečných kolektorov, ktoré zefektívňujú prevádzku bazéna. Zámerom štúdie je nahradiť konvenčný spôsob prípravy teplej úžitkovej a vykurovacej vody. V návrhu sa uvažovalo s vybudovaním systému zariadení fungujúcich na princípoch obnoviteľných zdrojov. Jedna sa o fotovoltické panely, ktoré by sa osadili na budovu dielni, na strešnú konštrukciu. V priestore medzi futbalovým ihriskom a dielňou sa navrhuje  vyvŕtanie studničných vrtov na aplikáciu tepelného čerpadla na princípe Voda – Voda. Oba tieto obnoviteľné zdroje budú vzájomne prepojené do jedného účinného zdroja,... Čítaj ďalej »

Demonštračné vzdelávacie centrum pre obnoviteľné zdroje energie – Tabačkáreň Košice

Pohľad na pracovný priestor Čítaj dalej »

Štúdia na Demonštračné vzdelávacie centrum pre zelené technológie je podporovaná cez projekt Knowbridge www.knowbridge.eu na zlepšenie a posilnenie výskumného potenciálu regiónu. Jedná sa o budovu nachádzajúcu sa v zastavanom území mesta, administratívne príslušnú k okresu Košice I, k.ú. Letná. Daná lokalita nie je súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie Košice, leží však v jej ochrannom pásme. Samotná budova je Národnou kultúrnou pamiatkou a je vedená v evidencii nehnuteľných. Je súčasťou komplexu nefunkčných továrenských stavieb bývalej továrne na tabak – „Tabačky“, vybudovanej v 19. storočí, ktoré sú v havarijnom stave. Samotné riešenie budov je usporiadané do tvaru písmena U, kde hlavná budova je otočená do Garbiarskej ulice. Riešené priestory vzdelávacieho centra sa budú nachádzať na 3. a 4. nadzemnom podlaží. Z exteriéru si budova ponechá súčasný charakter, nakoľko patrí pod kultúrnu pamiatku. Navrhovaná je obnova jestvujúcej fasády a nanesenie termo-omietky pre zlepšenie tepelnotechnických vlastnosti, výmena okien a výmena skladby strešnej konštrukcie s dostatočnou... Čítaj ďalej »