Bytový dom Slovinky

Bytový dom Slovinky Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na vypracovanie projektovej dokumentácie bytového domu v lokalite Slovinky. Jedná sa o bytový dom pozostávajúci z jednoizbových a dvojizbových bytových jednotiek nachádzajúci sa v blízkom centre obce vedľa základnej školy. Informácie o stavbe: Lokalita: Slovinky, okres Spišská Nová Ves Druh stavby: bytový dom Nadmorská výška: 442 m n. m. Orientácia: vstup je orientovaný na sever Podlahová plocha: 444,69 m² Vetranie: prirodzené otvorovými konštrukciami Zdroj: každá bytová jednotka má plynový zdroj tepla Predpokladaný dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie návrhu a vzhľadu bytového domu s ohľadom na okolitú zástavbu farebné riešenie fasády vizuálny vzhľad Architektonické riešenie: Bytový dom je osadený v mierne sa stupňujúcom svahu smerom od hlavnej prístupovej cesty. Prístup do bytového domu je zabezpečený od hlavnej cesty, kde je pred bytovým domom navrhované parkovisko pre nájomníkov. Navrhovaný objekt je dvojpodlažný s prístupom do bytových jednotiek cez pavlač zo severnej strany. V bytovom dome... Čítaj ďalej »

Vidiecka usadlosť založená na princípe FengShiu – nízkoenergetická stavba

Nízkoenergetický dom - vidiecka usadlosť Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na vypracovanie projektovej dokumentácie rodinného domu založeného na princípe FengShui. Klientka má pozitívny vzťah k prírode, ktorý sa odzrkadľuje na dispozícií a celkovom vzhľade stavby. Informácie o stavbe: Lokalita: Borinka pri Bratislave, okres Stupava Druh stavby: nízkoenergetický dom Nadmorská výška: 263 m n. m. Orientácia: vstup je orientovaný na severovýchod Podlahová plocha: 113,8 m² Vetranie: riadené vetranie  - rekuperačná jednotka Zdroj: krbová vložka, nízkoteplotné vykurovanie Predpokladaný dátum výstavby: 2014 – 2015 Požiadavky klienta: vypracovanie návrhu s ohľadom na zásady FengShui použitie prírodných stavebných materiálov veľkorysejšia kuchynská časť pre spoločné varenie so známymi a rodinou vzhľad domu prevedený vo vidieckom štýle Architektonické riešenie: Prístup k navrhovanému objektu  je vo výraznom svahovitom teréne, ale samotný pozemok je rovinatý. Navrhovaný objekt je dvojpodlažný, má pôdorysný tvar obdĺžnika, so vstupom orientovaným na severovýchod. Na 1. nadzemnom podlaží sa nachádza zádverie, šatník, technická miestnosť, spálňa rodičov s vlastnou kúpeľňou,... Čítaj ďalej »

Pasívny dom Malé pole prístavba

Pasívny dom Čítaj dalej »

Naša kancelária bola oslovená našim bývalým klientom so žiadosťou zmeny zakreslenia v navrhovanom projekte pasívneho domu. Jednalo sa o dobudovanie odporúčaného zádveria a presunutie prístrešku pre auto. Informácie o stavbe: Lokalita: Spišská Nová Ves, časť Ferčekovce, IBV a rekreačná zóna Malé Pole Druh stavby: Drevostavba Nadmorská výška: 540 m n. m. Orientácia: vstup zo severnej strany, záhrada orientovaná na juh Podlahová plocha: 124,59 m² Obostavaný objem: 362,1 m³ Vetranie: Riadené vetranie s rekuperačnou jednotkou Zdroj: Solárne panely, nízkoteplotné elektrické podlahové kúrenie, recyklácia sivej vody Prepočet cez PHPP: áno Merná potreba tepla: 12 kwh/m² Predpokladaný dátum výstavby: 2015 Požiadavky klienta: dobudovanie zádveria zmena polohy parkovacieho miesta Architektonické riešenie: Dobudované zádverie bude slúžiť ako špinavá zóna, ktorá absentovala v pôvodnom návrhu. Zádverie sa pripojí k obvodovej obálke budovy a prestreší sa pultovou strechou, ktorá tvorí prestrešenie prístrešku pre auto. Tá ma rovnaký sklon ako hlavná strecha na navrhovanom pasívnom dome. Obkladový materiál... Čítaj ďalej »

Bungalov Župčany

Pohľad na juhozápadnú fasádu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na vypracovanie projektu na stavebné povolenie. Malo sa jednať o novostavbu rodinného domu typu bungalov čiastočne podpivničeného. Na danú lokalitu neboli vypracované žiadne územné regulatíva. Informácie o stavbe: Lokalita: Župčany, Okres Prešov Druh stavby: murovaná Nadmorská výška: 315 m n. m. Orientácia: vstup zo severovýchodnej, záhrada orientovaná na juhozápad Podlahová plocha: 138,63 m² Obostavaný objem: 683,187 m³ Vetranie: prirodzené otvorovými konštrukciami Zdroj: krbová vložka, kotol s elektrickým ohrevom Predpokladaný dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie projektu na stavebné povolenie dom mal byť koncipovaný pre štvorčlennú rodinu Architektonické riešenie: Investor vlastní pozemok na konci obce Župčany. Pozemok je mierne svahovitý, pozvoľne sa zvažujúci od hlavnej cesty a preto sme využili jeho tvar na vybudovanie suterénu pod rodinným domom. Navrhovaný dom má tvar obdĺžnika a je prestrešený sedlovou strechou o sklone 20°. Vstup do domu je orientovaný zo severovýchodu. Je umiestnený centrálne do stredu domu, mierne... Čítaj ďalej »

Pasívny dom – Pod Pajštúnom

Pohľad na juhozápadnú terasu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na spracovanie návrhu novostavby rodinného domu. Stavebný pozemok sa nachádza v blízkosti Stupavy okres Bratislava. Z parcely pozemku je priamy výhľad na najvyšší okolitý vrch „pod Pajštúnom“. Požiadavkou klienta bola príprava štúdie bungalovu rodinného domu s aplikáciou aktívneho a pasívneho získavanie tepla a úspory energií. Prioritou na vypracovanie bola nenáročnosť o starostlivosť samotnej stavby s využitím prírodného materiálu. Dom je navrhovaný pre trojčelnú rodinu, s dvoma dospelými dcérami. Základnou myšlienkou bolo čo najväčšie využitie pasívnych slnečných ziskov. Od toho sa vyvíjal celkový tvar domu s otvorením juhovýchodnej strany, kde sú orientované spálne a juhozápadnej strany, kde je situovaná obývacia izba s kuchynskou časťou a jedálenským kútom. Nakoľko klientku radi navštevujú priatelia a trávia čas spoločným varením, otvorená dispozícia spoločnej kuchynskej časti a obývacej miestnosti s prechodom na terasu ju potešila. Bungalov je rozdelený na dva pomyselné celky a to dennú a nočnú časť. Dispozičné... Čítaj ďalej »

Pasívny dom pod Modrým Vrchom

Pohľad zo záhrady Čítaj dalej »

Boli sme oslovení klientom, na spracovanie návrhu štúdie pasívneho domu. Dom by mal byť osadený v mierne svahovitom teréne s prístupovou cestou orientovanou na severozápad. Na danú lokalitu neboli vypracované žiadne regulatíva. Požiadavkou klienta bol moderný vzhľad, energetická efektivita, s možnosťou vyrábania vlastnej elektrickej energie, integrovaným inteligentným systémom a schopnosťou využitia dažďovej vody. Štúdia je vypracovaná pre trojčlennú rodinu, kde sa ráta s možnosťou druhého dieťaťa. Navrhovaný dom bude rozdelený do dvoch podlaží, kde na prízemí sa nachádzajú denné miestnosti tvorené zádverím, ktoré je prepojené s garážou (garáž nebude súčasťou domu, aby nedošlo k zbytočným tepelným stratám, ale bude k nemu prilepená), chodbou, kúpeľňou so samostatnou toaletou, pracovňou a obývacou miestnosťou spojenou s kuchyňou. Obývacia miestnosť s kuchyňou je orientovaná na juhovýchod s možnosťou priameho prechodu na terasu. Prepojenie s prírodou zabezpečujú veľké okenné konštrukcie. Na poschodí bude umiestnená nočná časť, ktorú budú tvoriť dve detské izby s možnosťou prechodu... Čítaj ďalej »

Nízkoenergetický ekologický dom – Spišský Hrhov

Pohľad na vstupnú bránu Čítaj dalej »

Informácie o stavbe: Lokalita: Spišský Hrhov, Okres Levoča Druh stavby: Drevostavba Nadmorská výška: 450 m n. m. Orientácia: Vstup z južnej strany, záhrada orientovaná na západ Podlahová plocha: 179,75 m² Obostavaný objem: 1565,30 m³ Vetranie: Prirodzené otvorovými konštrukciami Zdroj: Krbová vložka, kotol na pelety s elektrickým dohrevom, solárne panely Predpokladaný dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie projektu na stavebné povolenie klient mal jasnú predstavu o veľkosti a tvare domu dominantou domu malo byť výstupné dvojramenné schodisko Architektonické riešenie: Stavebný pozemok bol vhodne vybraný v novootvorenej lokalite pre výstavbu v Spišskom Hrhove. Je v mierne svahovitom teréne s maximálnym prevýšením po celej dĺžke do 1,5 metra. Má obdĺžnikový tvar a stavba je na ňom osadená päť metrov od prístupovej cesty. Na danú lokalitu nebolo vypracované žiadne územné regulatíva. Navrhovaný dom má tvar štvorca s troma vystupujúcimi (segmentami) časťami orientovanými na južnú stranu. Je jednopodlažný s obytným podkrovím. Vstup je umiestnený centrálne... Čítaj ďalej »

Rekreačná chata – Bindt

Pohľad z ulice na terasu Čítaj dalej »

Informácie o stavbe: Lokalita: Obec Hnilčík, časť Bindt Druh stavby: Murovaná stavba Nadmorská výška: 640 m n. m. Orientácia: Vstup zo severozápadnej strany, záhrada orientovaná na juhozápad Podlahová plocha: 79,80 m² Obostavaný objem: 176,25 m³ Vetranie: Prirodzené otvorovými konštrukciami Zdroj: Krbová vložka, elektrický bojler, solárne panely Dátum výstavby: 2013 Požiadavky klienta: vypracovanie projektu na stavebné povolenie pôvodným zámerom bola rekonštrukcia jestvujúcej chaty (pre zlý technický stav bola stavba odstránená) navrhnúť kompaktnú rekreačnú chatu pre štvorčlennú rodinu so spálňou pre rodičov umiestnenú na prízemí prepojenie denných miestností z okolitou prírodou zapadnutie do rázu dediny Architektonické riešenie: Ako už bolo spomenuté, pôvodným zámerom bola rekonštrukcia vyše 100-ročnej drevenej chaty. Pri obhliadke sa zistilo, že strešná konštrukcia je zdravá, bez známok hniloby a napadnutia škodcami. Obvodové steny drevenice boli omietnuté z oboch strán a miestami boli znaky jemného vlhnutia (to sa prisudzovalo zlému vetraniu, dlhodobému nevyužívaniu objektu a absencie hydroizolácie). Pri rekonštrukcii sa... Čítaj ďalej »

Pasívny dom Malé pole

Pohľad zo záhrady na terasu Čítaj dalej »

Informácie o stavbe: Lokalita: Spišská Nová Ves, časť Ferčekovce, IBV a rekreačná zóna Malé Pole Druh stavby: Drevostavba Nadmorská výška: 540 m n. m. Orientácia: Vstup zo severnej strany, záhrada orientovaná na juh Podlahová plocha: 121,59 m² Obostavaný objem: 354,3 m³ Vetranie: Riadené vetranie s rekuperačnou jednotkou Zdroj: Solárne panely, nízkoteplotné elektrické podlahové kúrenie, recyklácia sivej vody Prepočet cez PHPP: áno Merná potreba tepla: 12 kwh/m²a Predpokladaný dátum výstavby: 2015 Požiadavky klienta: vypracovanie projektu na stavebné povolenie klient si spočiatku chcel postaviť úsporný dom s využitím obnoviteľných zdrojov energie spálňa má mať vlastný šatník s prechodom do kúpeľne deti majú mať vlastnú kúpeľňu hosťovská izba má byť na prízemí pozemok už bol kúpený s vhodnou orientáciou, ale s obmedzeniami tvaru a veľkosti stavby Architektonické riešenie: Stavebný pozemok bol vhodne vybraný pre umiestnenie stavby, ktorá by mala spĺňať požiadavky pre pasívny dom. Pozemok je v mierne svahovitom teréne s maximálnym prevýšením... Čítaj ďalej »

Interiér kuchyne a návrh schodiska – Košice okolie

Pohľad od terasy Čítaj dalej »

Klient nás zavolal do novostavby rodinného domu s prosbou o vhodné navrhnutie kuchynskej linky vo vidieckom (country) štýle a možnosti skrášlenia výstupného schodiska nachádzajúcom sa v priestore chodby. Kuchynská linka s jedálenskou častou: Klient mal predstavu o vzhľade kuchynskej linky, ktorá by bola prevedená vo vidieckom štýle s použitím kombinácie dreva a nepálenej tehly. Súčastou kuchynskej linky má byť aj vybudovaný kuchynský pracovný ostrovček s možnosťou uloženia sezónnych plodín. Kuchynská linka začína pri vstupných dverách do technickej miestnosti, kde bude vybudovaná deliacia priečka z nepálených tehál. Za ňou nasleduje potravinová skriňa so vstavanou chladničkou a následne pracovná časť s úložným priestorom. Vstavané spotrebiče sú prispôsobené vzhľadu navrhovanej linky. Pod kuchynským oknom, ktoré je orientované do záhrady sa nachádza dvojdrez so vstavaným výsuvným odpadkovým košom. Pracovný ostrovček je umiestnený 1,2 m od pracovnej dosky a pozostáva zo skrinky na uloženie potravín a zo strany jedálenského stola skrinky na riad. Nad pracovným... Čítaj ďalej »