Rekonštrukcia rodinného domu – Humenné

Rekonštrukcia rodinného domu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom o vypracovanie návrhu rekonštrukcie rodinného domu v Humennom. Jedná sa o dvojpodlažný dom čiastočne zapustený v svahu. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza denná a nočná časť, ktorá je tvorená obývacou izbou, kuchyňou, spálňou, kúpeľňou, toaletou a dvoma detskými izbami. V podzemnom podlaží je to technické zázemie (technická miestnosť, práčovňa, dieľna), posilňovňa s príslušnou toaletou a sprchovacím kútom. Požiadavkou klienta bolo vytvorenie návrhu moderného rodinného domu, vytvorením terasy s priamym prechodom do záhrady. Ideový návrh Základná výrazná zmena sa udeje pri zmene jestvujúcej dvojúrovňovej strechy s vyvýšenou atikou z troch strán, ktorá sa  nahradí pultovou strechou, nakoľko v prvom nadzemnom podlaží chýba stužujúci veniec. Absencia venca sa prejavila pri vzniku trhlín na obvodovej stene. Pultová strecha je navrhnutá s minimálnym presahom strešného plášťa. Okenné konštrukcie sa opticky zväčšia, s čo najväčším využitím polohy jestvujúcich otvorových konštrukcií. Dvojkrídlové vchodové dvere sa nahradia dverami s bočným... Čítaj ďalej »

Bytový dom Slovinky

Bytový dom Slovinky Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na vypracovanie projektovej dokumentácie bytového domu v lokalite Slovinky. Jedná sa o bytový dom pozostávajúci z jednoizbových a dvojizbových bytových jednotiek nachádzajúci sa v blízkom centre obce vedľa základnej školy. Informácie o stavbe: Lokalita: Slovinky, okres Spišská Nová Ves Druh stavby: bytový dom Nadmorská výška: 442 m n. m. Orientácia: vstup je orientovaný na sever Podlahová plocha: 444,69 m² Vetranie: prirodzené otvorovými konštrukciami Zdroj: každá bytová jednotka má plynový zdroj tepla Predpokladaný dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie návrhu a vzhľadu bytového domu s ohľadom na okolitú zástavbu farebné riešenie fasády vizuálny vzhľad Architektonické riešenie: Bytový dom je osadený v mierne sa stupňujúcom svahu smerom od hlavnej prístupovej cesty. Prístup do bytového domu je zabezpečený od hlavnej cesty, kde je pred bytovým domom navrhované parkovisko pre nájomníkov. Navrhovaný objekt je dvojpodlažný s prístupom do bytových jednotiek cez pavlač zo severnej strany. V bytovom dome... Čítaj ďalej »

Hnedý priemyselný park Krompachy

Hnedý priemyselný park Krompachy Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená na spracovanie projektu hnedého priemyselného parku v Krompachoch. Jedná sa o zastavanú plochu budov rozprestierajúcich sa na ploche 2,1 ha, ktorá bude slúžiť pre strojársky a elektrotechnický priemysel so zameraním na typ ľahkého priemyslu, montáže a skladové prevádzky. Riešená priemyselná časť  sa nachádza pri brehu rieky Hornád a jej vstup je rovnako orientovaný ako vstup do priemyselnej časti SEZ. Informácie o stavbe: Lokalita: Mesto Krompachy, okres Spišská Nová Ves Druh stavby: priemyselné stavby Nadmorská výška: 448 m n. m. Plocha areálu: cca 2,1 ha tento projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Predpokladaný dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie návrhu vizualizácií hnedého priemyselného parku v Krompachoch celkový vzhľad a spracovanie Cieľom projektu je zlepšiť podmienky pre rozvoj podnikania a zamestnanosti v priemyselnej zóne mesta a v samotnom meste Krompachy. Projekt finančne podporil Európsky fond regionálneho rozvoja. Premyslený park bude pozostávať z piatich stavebných objektov... Čítaj ďalej »

Vidiecka usadlosť založená na princípe FengShiu – nízkoenergetická stavba

Nízkoenergetický dom - vidiecka usadlosť Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na vypracovanie projektovej dokumentácie rodinného domu založeného na princípe FengShui. Klientka má pozitívny vzťah k prírode, ktorý sa odzrkadľuje na dispozícií a celkovom vzhľade stavby. Informácie o stavbe: Lokalita: Borinka pri Bratislave, okres Stupava Druh stavby: nízkoenergetický dom Nadmorská výška: 263 m n. m. Orientácia: vstup je orientovaný na severovýchod Podlahová plocha: 113,8 m² Vetranie: riadené vetranie  - rekuperačná jednotka Zdroj: krbová vložka, nízkoteplotné vykurovanie Predpokladaný dátum výstavby: 2014 – 2015 Požiadavky klienta: vypracovanie návrhu s ohľadom na zásady FengShui použitie prírodných stavebných materiálov veľkorysejšia kuchynská časť pre spoločné varenie so známymi a rodinou vzhľad domu prevedený vo vidieckom štýle Architektonické riešenie: Prístup k navrhovanému objektu  je vo výraznom svahovitom teréne, ale samotný pozemok je rovinatý. Navrhovaný objekt je dvojpodlažný, má pôdorysný tvar obdĺžnika, so vstupom orientovaným na severovýchod. Na 1. nadzemnom podlaží sa nachádza zádverie, šatník, technická miestnosť, spálňa rodičov s vlastnou kúpeľňou,... Čítaj ďalej »

Pasívny dom Malé pole prístavba

Pasívny dom Čítaj dalej »

Naša kancelária bola oslovená našim bývalým klientom so žiadosťou zmeny zakreslenia v navrhovanom projekte pasívneho domu. Jednalo sa o dobudovanie odporúčaného zádveria a presunutie prístrešku pre auto. Informácie o stavbe: Lokalita: Spišská Nová Ves, časť Ferčekovce, IBV a rekreačná zóna Malé Pole Druh stavby: Drevostavba Nadmorská výška: 540 m n. m. Orientácia: vstup zo severnej strany, záhrada orientovaná na juh Podlahová plocha: 124,59 m² Obostavaný objem: 362,1 m³ Vetranie: Riadené vetranie s rekuperačnou jednotkou Zdroj: Solárne panely, nízkoteplotné elektrické podlahové kúrenie, recyklácia sivej vody Prepočet cez PHPP: áno Merná potreba tepla: 12 kwh/m² Predpokladaný dátum výstavby: 2015 Požiadavky klienta: dobudovanie zádveria zmena polohy parkovacieho miesta Architektonické riešenie: Dobudované zádverie bude slúžiť ako špinavá zóna, ktorá absentovala v pôvodnom návrhu. Zádverie sa pripojí k obvodovej obálke budovy a prestreší sa pultovou strechou, ktorá tvorí prestrešenie prístrešku pre auto. Tá ma rovnaký sklon ako hlavná strecha na navrhovanom pasívnom dome. Obkladový materiál... Čítaj ďalej »

Wellness rekreačnej chaty – Bindt

Pohľad na čelnú fasádu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená bývalým klientom na spracovanie ideovej vízie zmeny kôlne na multifunkčný prístrešok s wellness časťou. Nakoľko klient si rekonštrukciou garáže a prístavby vytvoril modernú dielničku s kôlňou, pôvodná stavba stratila svoje opodstatnenie. Preto sa rozhodol vybudovať miesto s možnosťou prestrešeného ohniska za účelom opekania, grilovania a víkendového rekreovania. Informácie o stavbe: Lokalita: Obec Hnilčík, časť Bindt Druh stavby: Murovaná stavba Nadmorská výška: 640 m n. m. Podlahová plocha:  m² Dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie ideovej vízie vytvorenie súkromia a optické oddelenie od susedov optický kontakt s prírodou Architektonické riešenie: Jestvujúca stavba slúžila ako kôlňa, kde našou myšlienkou je otvoriť ju a prepojiť s prírodou, ale natoľko aby vytvárala aj dostatočne súkromie. Stavba ma obdĺžníkový tvar a je predelená nosnou stenou, ktorá ju delí na dva časti. Väčšia časť (ľavá) je navrhnutá ako miesto na grilovanie a opekanie, kde novovybudovaný gril sa napojí na jestvujúci komín. Pravá... Čítaj ďalej »

Obnova meštianskeho domu historickej budovy

Pohľad z oddychovej zóny na letnú terasu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na vypracovanie návrhu reštauračného zariadenia v meste Spišské Podhradie. Jedná sa o historickú budovu meštianského domu v blízkom centre mesta, kde zámerom klienta je vybudovanie reštauračného zariadenia – pizzerie so záhradným posedením. Informácie o stavbe: Lokalita: Spišské Podhradie, okres Levoča Druh stavby: zmiešané murivo kameň/tehla Nadmorská výška: 448 m n. m. Orientácia: vstup je orientovaný na východ a záhrada na západ Podlahová plocha: 107,75 m² Vetranie: prirodzené otvorovými konštrukciami Zdroj: krbová vložka, kotol na tuhé palivo s elektrickým dohrevom, kopaná studňa Predpokladaný dátum výstavby: 2013 Požiadavky klienta: vypracovanie návrhu kuchyne v súlade s vyhláškou č. 533/2007 Z.z. farebné riešenie fasády vizualizácie letnej terasy Architektonické riešenie: Investor vlastní neobývanú historickú budovu situovanú v blízkom centre mesta Spišské Podhradie. Je jednopodlažná, čiastočne podpivničená, zhotovená zo zmiešaného muriva. Strešnú konštrukciu tvorí sedlová a pultová strecha vzájomne previazaná, s krytinou z pálených škridiel. Budova bude navrhnutá ako reštauračné... Čítaj ďalej »

Bungalov Župčany

Pohľad na juhozápadnú fasádu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na vypracovanie projektu na stavebné povolenie. Malo sa jednať o novostavbu rodinného domu typu bungalov čiastočne podpivničeného. Na danú lokalitu neboli vypracované žiadne územné regulatíva. Informácie o stavbe: Lokalita: Župčany, Okres Prešov Druh stavby: murovaná Nadmorská výška: 315 m n. m. Orientácia: vstup zo severovýchodnej, záhrada orientovaná na juhozápad Podlahová plocha: 138,63 m² Obostavaný objem: 683,187 m³ Vetranie: prirodzené otvorovými konštrukciami Zdroj: krbová vložka, kotol s elektrickým ohrevom Predpokladaný dátum výstavby: 2014 Požiadavky klienta: vypracovanie projektu na stavebné povolenie dom mal byť koncipovaný pre štvorčlennú rodinu Architektonické riešenie: Investor vlastní pozemok na konci obce Župčany. Pozemok je mierne svahovitý, pozvoľne sa zvažujúci od hlavnej cesty a preto sme využili jeho tvar na vybudovanie suterénu pod rodinným domom. Navrhovaný dom má tvar obdĺžnika a je prestrešený sedlovou strechou o sklone 20°. Vstup do domu je orientovaný zo severovýchodu. Je umiestnený centrálne do stredu domu, mierne... Čítaj ďalej »

Pasívny dom – Pod Pajštúnom

Pohľad na juhozápadnú terasu Čítaj dalej »

Naša projekčná kancelária bola oslovená klientom na spracovanie návrhu novostavby rodinného domu. Stavebný pozemok sa nachádza v blízkosti Stupavy okres Bratislava. Z parcely pozemku je priamy výhľad na najvyšší okolitý vrch „pod Pajštúnom“. Požiadavkou klienta bola príprava štúdie bungalovu rodinného domu s aplikáciou aktívneho a pasívneho získavanie tepla a úspory energií. Prioritou na vypracovanie bola nenáročnosť o starostlivosť samotnej stavby s využitím prírodného materiálu. Dom je navrhovaný pre trojčelnú rodinu, s dvoma dospelými dcérami. Základnou myšlienkou bolo čo najväčšie využitie pasívnych slnečných ziskov. Od toho sa vyvíjal celkový tvar domu s otvorením juhovýchodnej strany, kde sú orientované spálne a juhozápadnej strany, kde je situovaná obývacia izba s kuchynskou časťou a jedálenským kútom. Nakoľko klientku radi navštevujú priatelia a trávia čas spoločným varením, otvorená dispozícia spoločnej kuchynskej časti a obývacej miestnosti s prechodom na terasu ju potešila. Bungalov je rozdelený na dva pomyselné celky a to dennú a nočnú časť. Dispozičné... Čítaj ďalej »

Pasívny dom pod Modrým Vrchom

Pohľad zo záhrady Čítaj dalej »

Boli sme oslovení klientom, na spracovanie návrhu štúdie pasívneho domu. Dom by mal byť osadený v mierne svahovitom teréne s prístupovou cestou orientovanou na severozápad. Na danú lokalitu neboli vypracované žiadne regulatíva. Požiadavkou klienta bol moderný vzhľad, energetická efektivita, s možnosťou vyrábania vlastnej elektrickej energie, integrovaným inteligentným systémom a schopnosťou využitia dažďovej vody. Štúdia je vypracovaná pre trojčlennú rodinu, kde sa ráta s možnosťou druhého dieťaťa. Navrhovaný dom bude rozdelený do dvoch podlaží, kde na prízemí sa nachádzajú denné miestnosti tvorené zádverím, ktoré je prepojené s garážou (garáž nebude súčasťou domu, aby nedošlo k zbytočným tepelným stratám, ale bude k nemu prilepená), chodbou, kúpeľňou so samostatnou toaletou, pracovňou a obývacou miestnosťou spojenou s kuchyňou. Obývacia miestnosť s kuchyňou je orientovaná na juhovýchod s možnosťou priameho prechodu na terasu. Prepojenie s prírodou zabezpečujú veľké okenné konštrukcie. Na poschodí bude umiestnená nočná časť, ktorú budú tvoriť dve detské izby s možnosťou prechodu... Čítaj ďalej »